skip to main | skip to sidebar

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną


Doskonały szybki obiad dla całej rodziny.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę; do masy ziemniaczanej dodać masło, skłócone jaja, śmietanę i mleko. Posolić, dodać gałkę muszkatołową. Przełożyć masę do naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego tłuszczem. Boczek lub bekon pokroić w paski i ułożyć na powierzchni. Zapiekać w bardzo gorącym piekarniku przez 20 minut.



składniki:
  • 750g ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 60g masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 1-2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • pół szklanki mleka
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 250 g boczku wędzonego lub bekonu

 

Szybki Obiad Copyright © 2011